top of page
  • Skribentens bildLo Varg

Baskien - en Scenic Route

Uppdaterat: 21 aug. 2022

Man tänker att nu har vi kommit över franska gränsen och behöver inte google översätta fullt lika mycket när vi nu kan röra oss med engelska och en del spanska, men nej, så är det visst inte. Möjligen de mer turistiga orterna som San Sebastian, men här får vi helt enkelt gå över till teckenspråk då inte ens google känner till baskiska. Men det funkar det med. Men Baskien måste vara anledningen till att bokstaven X ens finns. Och inställningen Scenic Route, för här rullar man fram genom berg och hav och palmer.


Men hur är det då med ”vanlife” i Baskien?

( Ja, jag vet att vi inte har en liten van, men tänker att vanlife är mer en inställning, en vi tar det som det kommer stil, mer surfbrädor och lutande parkeringar än camping, klossar och markiser. )

Svaret är att det är inte lätt. Surfet finns men surfviben och livet runt saknas, så man blir tvingad att antingen checka in på camping eller ställa sig på ställplats längre från havet, med hacket att köra till stranden vid 7 och ta en bra parkering, för vid 10 är det FULLT! Och chansen för att bli inparkerad är 50/50.


Oma Forest

Vi hade hört av vänner och bok om en skog där själva skogen är målad som ett konstverk och beslöt oss för att åka dit, längs slingriga små vägar kom vi fram till parkering. Man behövde gå/cykla för att komma dit. Hörde att det var 2,5 km av några vandrare. Det var superhett ute, men tog cyklar, hund och vatten och drog iväg. Det visar sig att detta var ingen vanlig 2,5 km väg utan mer som en bergochdalbana av berg. Helt slutkörda av värme och backarna kom vi fram för att mötas av att den är STÄNGD! Hur kan en skog vara stängd undrar man ju, men det var en riktig Jurassic Park grind vi möttes av med stor igenbommad grind och PROHIBIDO skyltar. Pga fallande träd!?! Googlade lite snabbt och hittade en olycka där två personer varit nära att dö pga de varit i skogen då en åskstorm kommit in och fällt träd över dom. Så det blev en riktigt mystisk vibe över stället där vi stod i mitten av INGENSTANS.


Zumaia/Itzurun

Fin strand, potential för surf och vacker bland klippor, någon mysig restaurang och vackra vyer, och även om vi blev tvungna att checka in på camping. En sådan där camping där poolen är en liten fyrkant fylld med iskallt vatten och personalen är på siesta halva dagen och då är poolen stängd, men när de väl dyker upp och man ska bada berättar att man behöver badmössa (?) Badmössa - det kan ju inte vara så stor chans att man sitter på en sån så den poolen har nog inte haft fullt upp. Men superfin promenad längs hästar, åsnor, får och ett helt gäng skällande, stora hundar.


Laga/Mundaka/Urdaibai

Just utanför Mundaka ligger en känd surfvåg, men det är som sagt svårt att parkera i Baskien, men arla morgon parkerar vi vid stranden Laga. Supervackert ställe med klippor och vi träffar våra kompisar, badar och surfar. Parkerar i Urdaibai för natten, ett litet vackert samhälle bland berg och palmer och ett fågelcenter- Internationell flygplats för fåglar. Tur att det fanns för det visar sig att det inte finns några affärer så dottern är besviken pga inställt fredagsgodis. Men får upp intresset för fågelskådning :D Jättefint fågelcenter med trevlig personal.


Efter detta känner vi att vi är klara med Baskien och vill tillbaka till surfviben i Frankrike.


Så Next stop blir favoriten: Biarritz!!!Comments


bottom of page